Slaap problemen bij uw kind
Slaapproblemen komen vaak voor bij baby’s, peuters, maar ook bij volwassenen. Slaapproblemen verschillen afhankelijk van de leeftijd. De pasgeboren baby moet bijvoorbeeld wennen aan het alleen slapen en het dag-nachtritme leren. Op latere leeftijd kunnen ze moeite hebben om in slaap te blijven en/of in slaap te vallen, of worden ze heel vroeg wakker. Slaapproblemen kunnen ook andere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken.
De rol van het zenuwstelsel
De activiteit van het centrale zenuwstelsel speelt een belangrijke rol bij slaapproblemen. De osteopaten van onze praktijk duikt in de oorzaak zodat wij u en uw kind kunnen helpen. Stress, te laat eten, externe prikkels of vele andere oorzaken kunnen bijvoorbeeld slaapstoornissen veroorzaken. Verlies van beweging in het lichaam kan ook het slaap-waaksysteem verstoren. Het kan een verstoring van het hormonale systeem en het zenuwstelsel veroorzaken, wat resulteert in een verstoring van de productie van melatonine. Deze onbalans kan een reden zijn voor het ongemak van uw kind. Deze spanningen/blokkades kunnen ontstaan tijdens de geboorte, maar ook op latere leeftijd. Osteopathie kan vooral bij deze klachten helpen. Als een kind niet goed slaapt, kan het overdag ook andere klachten vertonen, zoals overmatig huilen, krampen, overstrekken van de nek of luidruchtig ademhalen.
Verlaagde immuniteit
Een tweede mogelijke oorzaak is een lagere immuniteit. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een reactie op vaccinaties, voedselintoleranties, antibioticagebruik. Borstvoeding heeft een wetenschappelijk bewezen positieve invloed op de immuniteit van de baby. De immuniteit is ook afhankelijk van het goed functioneren van de darmen. De slijmvliezen in de darmen moeten gezond zijn en het bacterieel evenwicht in balans. Een ontoereikend immuunsysteem vergroot de kans op ontstekingen, koorts en overprikkeling.
De behandeling van de osteopaat
Na een volledig onderzoek helpen we de baby met zachte technieken te ontspannen. Spanning bevindt zich vaak in de schedel, het heiligbeen, de ophangstructuren van de organen in de buik- en borstholte, de wervelkolom of het middenrif. De ontspanning zorgt voor een betere balans van het hormonale systeem en het zenuwstelsel. Samen met de ouders kijken we of we op bepaalde momenten van de dag meer of minder stimulatie willen stimuleren.
Gerelateerde pagina’s
Maak een afspraak
Maak een afspraak of nee contact op om een vraag te stellen